ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ НА ИНТЕРВЮ ЗА ТЪРГОВСКИ ПОЗИЦИИ (С ПРИМЕРИ ЗА ОТГОВОРИ)

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ НА ИНТЕРВЮ ЗА ТЪРГОВСКИ ПОЗИЦИИ (С ПРИМЕРИ ЗА ОТГОВОРИ)

Когато сте на интервю за търговска позиция, вашата цел е да се „продадете“ на хората отсреща. Интервюиращите ще имат големи очаквания за вашите способности за убеждаване на отсрещната страна и търговския опит, които те търсят.

Ще трябва да продадете себе си за точно тази работа, както и да покажете, че имате способността да затворите сделката.

КАК ДА СЕ ПОДГОТВИМ

Като търговец, вие сте в отлична позиция, за да успеете на интервю. Просто мислете за себе си като за продукт (който има определени характеристики и ползи) и прилагайте същите принципи, които бихте използвали на всяка търговска среща, демонстрирайки, че сте най-подходящ.

ТИПИЧНИ ВЪПРОСИ, КОИТО ДА ОЧАКВАТЕ

1.  Какво мислите за студените разговори?

Какво всъщност искат да знаят: Студените разговори са основен аспект на продажбите. Този въпрос подсказва и за вашата личност: общувате ли? Можете ли да започнете разговор? Дайте примери, с които да онагледите тези си умения.

Примерен отговор

Резултатите могат да са непредвидими, но едно предварително проучване на клиента и бизнес сферата му може да помогне за успешно обаждане от този тип. Имах голям успех по време на престоя си във фирма Х, там отделях всеки ден по 40 мин за студени обаждания.

2.  Достигате ли постоянно таргетите си?

Какво искат да знаят: Миналото може да предскаже бъдещето и интервюиращите задават този въпрос, за да добият представа как ще се представите по отношение на постигането на таргетите. Бъдете честни в отговора си, но се фокусирайте върху положителното.

Примерен отговор

В предната си работа бях един от най-добрите търговци през последните шест месеца. Преди това имах един наистина тежък месец. Загубих мотивация, но след това осъзнах, че това е възможност да преосмисля стратегията си и да, имаше ефект.

3.  Какво ви мотивира?

Какво искат да знаят: Интервюиращите искат да знаят какво ви кара да се справяте с ежедневните работни предизвикателства. Финансовите въпроси (заплата, бонуси и др.) може да са голям мотиватор, но се опитайте да не се фокусирате само върху това в отговора си.

Примерен отговор

Всеки месец се стремя да надхвърлям таргета. В повечето случаи успявам да го направя. За мен е по- важно да създавам трайни контакти с клиентите, и след това неминуемо идва и изпълнението на плана.

4.  Коя беше най-успешната ви сделка?

Какво искат да знаят: Интервюиращите искат да видят, че имате стратегия, когато става въпрос за сключване на сделки. Споделете как направихте сделката от А до Я, и имайте предвид, че отговорът ви трябва да демонстрира най-добрите ви качества като търговец. (Но не бъдете самохвалко!)

Примерен отговор

Най-голямата ми продажба (засега) включва продажба на петгодишен договор за Х продукт на У фирма. Всичко започна със студено обаждане; в този първоначален разговор клиентът сподели проблем, който нашият продуктът можеше да реши, и така аз успях да се насоча към конкретика за решаване на този проблем. Изграждането на взаимоотношения беше от ключово значение за осъществяването на тази продажба.

5.  Какво ви привлече най-много в тази позиция?

Какво искат да знаят: Това е друг въпрос, който проверява дали сте проучили компанията преди интервюто. Вашият отговор ще разкрие и какво ви мотивира .

Примерен отговор

Най-много съм впечатлен от продукта Х, който облекчава ежедневието на родителите и им дава сигурност. За мен е важно да продавам продукти, в които наистина вярвам и бих препоръчал на близки и приятели.

6.  Защо мислите, че сте добър търговец?

Какво искат да знаят: Вашият отговор ще даде известна информация на интервюиращите за качествата, които смятате за най-важни в един търговец. В идеалния случай вашият отговор ще съответства на това, което те търсят.

Примери: Обичам да създавам добри отношения с нашите клиенти и мисля, че съм наистина добър в детайлите. Организиран съм и календарът ми за срещи винаги е пълен. Познавам продуктите отлично и знам всички техни характеристики и функции.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ СЪВЕТИ

Давайте примери

  • Всеки отговор, който давате на въпроси за интервю, е добре да включва конкретни примери за вашите постижения. Важно е да сте наясно как можете да помогнете на екипа да увеличите продажбите. Включете числа. Например, може да кажете: „В компанията АБВ отговарях за подписване на договор с много важен клиент, който ни донесе печалба в размер на Х лв. за последната 1 година.“
  • Има съществена разлика между „Увеличих годишните продажби с 30%“ и „Увеличих продажбите миналата година“. Бъдете възможно най-конкретни.
  • Интервюиращите ще очакват да покажете, че притежавате необходимите умения. Помислете за вашите търговски умения и потърсете начини да ги подчертаете елегантно в отговорите си.
Shopping Cart
Scroll to Top